Website onderhoud

Is website onderhoud geen slimme manier van de website bouwer om geld te verdienen?
Nee, het is nodig om een veilige, goedwerkende en goed vindbare website te houden.
Hieronder kunt u lezen waarom.

Nieuwe functies

Een professionele zakelijke site kan niet zonder onderhoud. Maandelijks onderhoud wordt sterk aangeraden. Er worden regelmatig software updates uitgebracht. Zowel functionele updates als ook beveiligingsupdates.
Grote platforms zoals o.a. WordPress of Lavarel zijn continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe functies en veiligheid. WordPress heeft momenteel zelfs ongeveer 50 mensen op de afdeling security werken. Dat betekend ook dat er met grote regelmaat kleine of grote updates worden doorgevoerd.
Vergelijk dit onderhoud met het opruimen van uw huis. Wanneer u dat maanden niet doet kunt u het niet meer schoon houden en raakt u makkelijk dingen kwijt. De kans op het kwijtraken of kapot gaan van spullen is vele malen kleiner als u frequent alles netjes opruimt.

Veiligheid

Deze updates bevatten ook oplossingen voor veiligheidsrisico’s. Elke website bevat zwakke plekken, sommige makkelijker vindbaar dan anderen. Zwakke plekken kunnen ook ontstaan door de tijd. Een hacker kan gebruik maken van zo’n zwakke plek. Wanneer updates niet regelmatig worden uitgevoerd bestaat de kans dat zo’n zwakke plek wordt gevonden door kwaadwillende.

Via open source maar ook binnen bedrijven zoals WordPress zijn mensen continu bezig om deze lekken op te sporen en vervolgens te dichten. Deze “pleister” wordt vervolgens gedeeld met de gebruikers. Dit noemen we een veiligheidsupdate. Uiteraard is het zaak om deze zo snel mogelijk door te voeren op de site om misbruik te voorkomen.

Online vindbaarheid

Een website die niet regelmatig wordt onderhouden is potentieel onveiliger in de loop van de tijd. Door zoekmachines wordt de website dan ook al snel gezien als oud. Naast de veiligheidsupdates worden er ook functionele updates toegevoegd. Het internet en de manier waarop websites in elkaar zitten veranderd snel. Omdat zoekmachines (o.a. Google) in de zoekresultaten websites met actuele data en een up-to-date structuur hoger te plaatsen dan verouderde websites, wordt daarnaast de vindbaarheid online negatief beïnvloed.

Trage website

U klikt een webadres aan en de site laad heel traag. Wat doet u dan? Probeert u het nog een keer of bent u naar een andere website gegaan. Onderzoek toont aan dat snelheid een heel belangrijk onderdeel is van gebruikersgemak (UX). Maar hoe belangrijk is dat nu eigenlijk?

Onder andere Akamai heeft er onderzoek naar gedaan. Daaruit bleek dat bij een vertraging van 0.1s de conversie 7% daalt. Bij 2s vertraging verlies je zelfs meer dan 50% van je bezoekers.
Een traag werkende site kan ook een negatieve ranking factor zijn voor de vindbaarheid in zoekmachines zoals Google
Best practice is een website die een laadtijd heeft van 0-3 seconden.

Bijdrager onderhoud en verbeterd uw website.
Dit kan een door Bijdrager opgeleverde website zijn maar ook een al bestaande website.
Neem contact op om meer te horen