Website onderhoud

Website onderhoud of webshop onderhoud. Dit is heel belangrijk voor de veiligheid, de laadsnelheid en de vindbaarheid van een website of webshop. Daarnaast website onderhoud een goed moment voor het toevoegen van nieuwe functies.

Trage website

Een trage website is vervelend voor de bezoeker en voor de eigenaar / beheerder van de website.

De website wordt via zoekmachines als Google minder goed gevonden en als beheerder of shopmanager minder makkelijk aanpassingen doorvoeren. Een bijkomend voordeel van periodiek onderhoud: vaak blijven de website onderhoud kosten beperkt.
Website onderhoud (of webshop onderhoud) is goed te vergelijken met het opruimen van een huis. Sla je huis opruimen maar eens een paar maanden over. Je zult zien dat het schoonhouden een stuk lastiger wordt en dat je vaker naar spullen moet zoeken.

De kans op het kwijtraken of kapot gaan van spullen is veel kleiner als je alles goed onderhoud en je spullen netjes opruimt. Ook vallen kleine defecten op voordat het een groot probleem wordt. Je kunt beter een druppelende kraan repareren dan een kapot gesprongen leiding.

Trage website – de bezoeker

Je klikt een website aan in Google en de site laad heel erg traag. Wat doe je dan? Probeert je het nog een keer of bent je naar een andere website gegaan. Onderzoek toont aan dat snelheid een heel belangrijk onderdeel is van gebruikersgemak (UX). Maar hoe belangrijk is dat nu eigenlijk?

Onder andere Akamai heeft er onderzoek naar gedaan. Daaruit bleek dat bij een vertraging van 0.1s de conversie 7% daalt. Bij 2s vertraging verlies je zelfs meer dan 50% van je bezoekers.
Een traag werkende site kan ook een negatieve ranking factor zijn voor de vindbaarheid in zoekmachines zoals Google.

website onderhoud

Vindbaarheid online

Hoe goed je website online vindbaar is hangt voor een deel af van de mate waarin je website is onderhouden.

Tijdens (periodiek) onderhoud worden er veiligheidsupdates en functionele updates gedaan.

Een website die niet regelmatig wordt onderhouden is dus potentieel onveiliger. Het internet en de manier waarop een goed gebouwde website in elkaar zit veranderd snel. De functionele updates zorgen ervoor dat Google, maar ook andere zoekmachines, zien dat jij je site up-to-date houd. En omdat zoekmachines (o.a. Google) in de zoekresultaten websites met actuele data en een up-to-date structuur hoger te plaatsen dan verouderde websites, wordt de je vindbaarheid online negatief beïnvloed door een niet goed onderhouden website.

Nieuwe functies toevoegen

Er worden regelmatig software updates uitgebracht. Dit zijn zowel functionele updates als beveiligingsupdates. Grote platforms zoals o.a. WordPress of Lavarel zijn continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe functies en het bewaken van de veiligheid.

WordPress website onderhoud wordt zeer serieus genomen. Zo heeft WordPress momenteel zelfs ongeveer 50(!) mensen op de afdeling security werken. Dat betekend ook dat er met grote regelmaat kleine of grote updates worden doorgevoerd. Een professionele zakelijke site kan dan ook niet zonder onderhoud. Maandelijks je website onderhouden wordt sterk aangeraden.

Veiligheid

Tijdens (periodiek) onderhoud worden er veiligheidsupdates en functionele updates gedaan.

Deze updates bevatten ook oplossingen voor veiligheidsrisico’s. Elke website bevat zwakke plekken, sommige makkelijker vindbaar dan anderen. Zwakke plekken kunnen ook ontstaan door de tijd. Een hacker kan gebruik maken van zo’n zwakke plek. Wanneer updates niet regelmatig worden uitgevoerd bestaat de kans dat zo’n zwakke plek wordt gevonden door iemand die niet het goede met je voor heeft.

Via open source maar ook binnen bedrijven zoals WordPress zijn mensen continu bezig om deze lekken op te sporen en vervolgens te dichten. Deze “pleister” wordt vervolgens gedeeld met de gebruikers. Dit noemen we een veiligheidsupdate. Uiteraard is het zaak om deze zo snel mogelijk door te voeren op de site om misbruik te voorkomen.

*informeer naar de voorwaarden

Veelgestelde vragen over website onderhoud

Wat kost het om een website te onderhouden?

Een website die goed is onderhouden voorkomt sommige grote onverwachte kosten of misgelopen inkomsten. Als je je WordPress website goed onderhoud is hij veilig, snel en werkt hij zoals bedoeld. Een onderhoudscontract of abonnement geeft hierbij extra zekerheid. Hierdoor weet je vooraf wat de kosten per maand of jaar zullen zijn voor het onderhouden van je website. Je koopt het risico en de onzekerheid af. Alhoewel een onderhoudsabonnement erg aan te raden is, is dit uiteraard niet verplicht. De kosten van website onderhoud hangen af van de grootte van je website en hoe complex deze in elkaar zit. Ter indicatie: WordPress onderhoud van een kleine website kost bij Bijdrager €35,- excl. BTW/maand. (jan. 2023)

Wat valt er onder website onderhoud?

website onderhoud

Bij website onderhoud moet je denken aan het updaten van het WordPress systeem zelf, de plug-ins en de thema’s. Daarnaast worden er backups gemaakt zodat als er onverhoopt toch iets mis gaat, je nog een zo recent mogelijke goed werkende versie van je website hebt. In het onderhoudsabonnement van Bijdrager zit bovendien een aantal minuten support per maand. Denk hierbij aan het aanpassen van afbeeldingen en/of teksten of kleine layout wijzigingen. Gebruik je deze minuten in een bepaalde maand niet, dan kunnen ze 1 maand meegenomen worden.