Website onderhoud

Website onderhoud is essentieel voor het goed blijven functioneren van je website. Goed onderhoud zorgt ervoor dat de website veilig blijft, goed blijft werken en dat de online vindbaarheid verbeterd. Ook is website onderhoud elke keer weer een goed moment voor het wijzigen van inhoud of het toevoegen van nieuwe functies.

Deze pagina geeft je meer informatie waarom het onderhoud van je website zo belangrijk is. Weet je dit allemaal al en zoek je iemand om je website te laten onderhouden? Bekijk dan hier de tarieven.


Waarom website onderhoud


Je kunt website onderhoud of webshop onderhoud vergelijken met het opruimen en schoon houden van je huis. Sla dat maar eens een paar maanden over! Je zult merken dat je schoonmaak klus een stuk lastiger is geworden en dat je vaker naar je spullen moet zoeken.

Ook is de kans op het echt kwijtraken of kapot gaan van spullen veel kleiner als je alles goed onderhoud en je spullen netjes opruimt. Kleine defecten vallen dan op voordat ze een groot probleem vormen.

Een druppelende kraan is makkelijker te repareren en geeft minder schade dan een kapot gesprongen leiding.


Onderhoud is preventief, zo minimaliseer je de kans op onverwachte grote kosten. Door je website en webshop technisch te onderhouden maak je gebruik van de laatste verbeteringen en blijft je website in goede conditie.

Wanneer je met een vast interval onderhoud aan je website laat uitvoeren blijven de kosten meestal beperkt. Met periodiek onderhoud kun je vooraf een redelijk goede inschatting maken van de jaarlijkse kosten.

Niet of verkeerd onderhouden websites worden vaak traag. Een trage website is vervelend voor de bezoeker en voor de eigenaar of beheerder van de website. De bezoeker zal de website eerder verlaten en als beheerder of shopmanager kost het meer tijd om wijzigingen door te voeren. Voor zoekmachines als Google, Bing of DuckDuckGo wordt de bezoekerservaring minder positief en je website zal minder hoog ranken.

Wist je dat je website door goed onderhoud en selectief zijn met het gebruik van plug-ins en codes minder energie gebruikt?

Bekijk de tarieven van technisch beheer

Onderhoud voor de bezoeker


Wordpress website onderhoud

Je klikt een website aan in Google of Bing en de site is heel erg traag. De pagina verschijnt niet meteen. Wat doe je? Ga je het nog een keer proberen of probeer je een andere website?

Onderzoek toont aan dat snelheid een heel belangrijk onderdeel is van gebruikersgemak (UX). Een van de partijen die hier onderzoek naar heeft gedaan is Akamai. Uit het onderzoek van deze partij bleek dat bij een vertraging van 0.1s de conversie 7% daalt. Is de vertraging meer dan 2 seconden? Dan verlies je hierdoor meer dan 50% van je bezoekers.

Onderhoud voor de vindbaarheidHet internet en de manier waarop een goed gebouwde website in elkaar zit veranderd snel. Tijdens (periodiek) onderhoud worden er veiligheids- en functionele updates gedaan. Een website die niet regelmatig wordt onderhouden is potentieel onveiliger. Tijdens website onderhoud worden ook functionele updates uitgevoerd. Deze zorgen er voor dat Google, maar ook andere zoekmachines DuckDuckGo, zien dat je je site up-to-date houdt.

Zoekmachines plaatsen websites met actuele data en een up-to-date structuur hoger dan verouderde of niet goed gestructureerde websites. Daardoor wordt je online vindbaarheid negatief beïnvloed door een niet goed onderhouden website.

Onderhoud voor nieuwe functies & veiligheidNet als bij de apps op je telefoon worden er ook voor websites en plug-ins regelmatig updates uitgebracht.

Deze updates bevatten naast nieuwe functies ook oplossingen voor veiligheidsrisico’s. Elke website bevat zwakke plekken, sommige gevaarlijker dan andere. Deze zwakke plekken worden vaak in de loop van de tijd ontdekt.

Zodra een lek is gevonden kan een hacker of bot hiervan gebruik maken. Voer je updates niet regelmatig uit dan bestaat de kans dat zo’n zwakke plek wordt gevonden door iemand die het minder goed met je voor heeft.

Open source platform WordPress heeft wel 50(!) mensen op de afdeling security werken. Via open source maar ook binnen de bedrijven achter de software zijn mensen continu bezig om lekken op te sporen en vervolgens te dichten. Deze “pleister” wordt dan gedeeld met gebruikers in de vorm van een veiligheidsupdate.

Hoe korter het lek bestaat hoe kleiner het risico wat de site loopt. Om dit bij te houden kan een professionele zakelijke website dan ook absoluut niet zonder periodiek onderhoud.

Wat kost website onderhoudDe kosten van website onderhoud zijn afhankelijk van de complexiteit van de website en of bepaalde plug-ins aanwezig zijn. Ga naar onze pagina onderhoudskosten om meer te weten te komen.