Wat is SEO eigenlijk?

SEO staat voor Search Engine Optimization en SEO optimalisatie omvat eigenlijk alles wat wordt gedaan om de kwantiteit en kwaliteit van organische website bezoekers te verbeteren.

Er zijn veel manieren om de vindbaarheid van jouw website of webshop in Google te verbeteren en de juiste bezoekers te trekken. Bijdrager kan helpen. Door je website technisch optimaal te maken. De kwaliteit van de inhoud te bewaken en te zorgen dat je website door je doelgroep wordt gevonden.

SEO | Kwaliteit

SEO kwaliteit gaat om de kwaliteit van de bezoekers. Met andere woorden: de waarde die bezoekers hebben voor de eigenaar van deze website. En de waarde die de website heeft voor de bezoeker.

Je hebt een groot budget en doet flink je best. In theorie is het dan mogelijk om alle internetgebruikers binnen Europa je website te laten vinden.
Maar stel je zelf de vraag: Hoe hoe nuttig is dat? Krijg ik een goede return on investment.

Een eenvoudig voorbeeld:
Persoon A is via het internet opzoek naar een andere auto. Het te besteden bedrag is €2000,-.
Tweedehands auto websites zoals autotrack.nl of mobile.de hebben mogelijk een auto binnen dit budget beschikbaar. Voor deze sites is persoon A een geschikte bezoeker. Voor de zoeker is er op deze site kans op succes. De SEO kwaliteit is hoog.

Merkdealers zoals BMW of Lamborghini zullen in ieder geval op de korte termijn*, geen aanbod hebben binnen het te besteden bedrag van persoon A. Persoon A zal deze merken op korte termijn geen voordeel opleveren. De SEO kwaliteit is laag.

Anders gezegd:
Bezoekers kunnen op jouw website of webshop de informatie of het product vinden wat ze zochten en kunnen het ook verkrijgen. De SEO kwaliteit is hoog.

Bezoekers kunnen de informatie of het product niet vinden. De bezoekers vallen buiten je doelgroep. De SEO kwaliteit laag

*Uiteraard kan je in het geval van deze merken niet weten of de zoeker in de toekomst wel genoeg te besteden heeft om een auto te kopen. Daarom kan het bezoek op de lange termijn wel voordeel opleveren door merkbinding.

SEO | Kwantiteit

SEO Kwantiteit is afhankelijk van de SEO kwaliteit. Wanneer de kwaliteit van mensen die op je website komen heel goed is, dan is het van belang om zoveel mogelijk van die goede kwaliteit bezoekers naar je website te krijgen. Hoe meer hoe beter.

Deze mensen kun je bereiken door het plaatsen van een advertentie of redactioneel stuk in een krant of tijdschrift, een radioreclame, een billboard enzovoorts. Daarnaast kan het ook via de zoekresultaten in een zoekmachine zoals Google of Bing. Het optimaliseren van deze zoekresultaten hoort daarom ook bij kwantiteit.

SEO | Organische bezoekers

Organische bezoekers zijn mensen die je website vinden via een zoekmachine doordat deze zoekmachine je website weergeeft als antwoord op de zoekopdracht.

Wanneer je een willekeurig product of zoekterm in Google invoert krijg je een pagina met zoekresultaten. Deze pagina heet een Search Engine Result Page (SERP) ofwel in het Nederlands zoekmachine resultaat pagina. Het eerste deel van een SERP bestaat uit advertenties. Op deze plaats vind je websites die de zoekmachine betalen om bovenaan aan de pagina te staan (SEA).

Onder deze betaalde plaatsen, vind je websites die bovenaan staan omdat de zoekmachine denkt dat die websites het beste antwoord gaan geven op de vraag van de zoeker. Daarnaast spelen een aantal andere factoren een rol.

Organische bezoekers zijn de mensen die je website bezoeken via de links waar niet voor wordt betaald.

bezoekers

Hoe kan Bijdrager de online vindbaarheid dan verbeteren?

Het verbeteren van de vindbaarheid in Google of Bing begint met een analyse van de website. Zijn er achterstallige updates? Hoe snel is je website? Zijn er verbeteringen mogelijk, of zelfs noodzakelijk, met betrekking tot de gebruikte code? Na het opstellen van dit gezondheidsrapport bespreekt Bijdrager met jou de stappen die kunnen worden genomen.

Pagina optimalisatie

Voor het aantrekken van de juiste bezoekers is het van belang dat de informatie op je pagina de vraag beantwoord die de bezoeker via een zoekmachine stelde. Daarom bekijken we samen of vraag en antwoord bij elkaar aansluiten.

Uiteraard is het heel belangrijk dat de pagina voor een zoekmachine vindbaar is. En daarnaast, dat de opbouw van je pagina voor een zoekmachine makkelijk te begrijpen is.

Om iets te noemen, vroeger waren keywords het gouden ei van SEO. Ze doen nog steeds mee, maar een vloeiend verhaal is minstens zo belangrijk. Ook doen afbeeldingen mee in de zoekresultaten. Heb je die al eens geoptimaliseerd?

Verbeteren van de laadsnelheid van de pagina

Een trage website betekend letterlijk verlies van klanten. Dit is vooral het geval bij klanten die je website via een mobiel apparaat bezoeken of op een plek met een minder snelle verbinding.
Bijdrager detecteert en rapporteert de oorzaken van een traag werkende website. Uiteraard gaan we ook voor je aan de slag als je ons vraagt dit op te lossen. Veel voorkomende problemen zijn:

  • Teveel Plugin’s
  • CMS problemen
  • Teveel of niet geoptimaliseerde afbeeldingen
  • Onjuiste code in je website
  • Slechte of verkeerd ingestelde hosting

Competitie analyse

Je kan bij Bijdrager ook een competitie analyse laten maken. Hierin wordt duidelijk wat jouw online positie is ten opzichte van andere bedrijven binnen dezelfde doelgroep. Waar liggen kansen voor jouw online succes…

Verder nog even dit:
Om actueel te blijven moet je de inhoud van je website vrijwel continu aanpassen en verbeteren. Bijdrager adviseert hierin.

Bovenstaande is lang niet het volledige SEO verhaal. Daarvoor is het te wisselend en uitgebreid. Wil je meer informatie voor jouw specifieke situatie? Neem dan contact op