Een WordPress website maken

Wat is WordPress

WordPress is een open source content management systeem (CMS). Open source betekent dat iedereen toegang heeft tot de broncode en er voor eigen gebruik wijzigingen in kan aanbrengen.

Een CMS is stuk software waardoor je zonder dat je de broncode hoeft te kennen de inhoud kan beheren.  In het geval van WordPress kun je denken aan het plaatsen van afbeeldingen of tekst op je website.

WordPress Thema’s en Plugins.

Omdat WordPress open source is, kan iedereen die de basiscode van WordPress kan lezen en begrijpen, door middel van het schrijven van aanvullende code functies aan je website toevoegen.

Een WordPress thema bestaat uit een aantal bestanden die het uiterlijk van je website bepalen. Hierbij moet je denken aan het  design van je website. Hoe worden de verschillende elementen weergegeven… Ook het lettertype en de kleuren van je website worden bepaald door je thema. Er zijn thema’s waarin alles van te voren is vastgelegd, en thema’s waar meer maatwerk mogelijk is.

Wil je een extra functie aan je website toevoegen? Zoals een contactformulier of betaalmogelijkheid? Dan heb je een plugin nodig. Vanuit de plugin bibliotheek van WordPress kun je plugins downloaden naar je website. Ook kun je op een externe marktplaats voor software plugins aanschaffen. Er bestaan gratis en betaalde plugins. Iedereen kan een plugin maken en beschikbaar stellen. Daarom is het belangrijk dat je vooraf goed onderzoekt of de plugin die jij wilt gebruiken een kwalitatief goede en betrouwbare plugin is. Anders bestaat er de kans dat er een conflict ontstaat.

Je kunt ook zelf een plugin maken. Daarvoor heb je wel uitgebreide kennis van de basis code nodig.

Waarom een WordPress website

Bijdrager heeft bewust gekozen om als basis voor de meeste websites WordPress te gebruiken. WordPress bestaat inmiddels al een hele tijd en is uitgegroeid tot een volwassen CMS. Doordat WordPress zo veel word gebruikt, is er ook veel kennis in huis. Alleen op de afdeling veiligheid werken al ruim 50 mensen. Van die kennis maken we graag gebruik.

Je kunt de ene WordPress site niet zomaar met de andere vergelijken. Zelf kan je een gratis website met beperkte mogelijkheden maken via wordpress.org. Een website bouwer kan een kant en klaar thema kopen en met behulp van een page builder als Elementor, WPBakery of Beaver builder de website opbouwen en vullen.

Bijdrager werkt anders. Bijdrager maakt een maatwerk WordPress website zonder eerder genoemde page builders. De voor- en nadelen hiervan leggen we je graag uit.

Waarom een website laten maken.

Als de WordPress broncode gratis is, en iedereen wijzigingen kan aanbrengen om functies toe te voegen, waarom zou je dan een WordPress website door iemand laten maken? Vergelijk het met een vreemde taal. De basis van een vreemde taal is voor iedereen gratis te vinden. Je hoeft hooguit een woordenboek te kopen. Maar voordat je de taal spreekt en begrijpt zul je heel wat uren moeten studeren. Laat staan dat je een bestseller kan schrijven in die vreemde taal. En in tegenstelling tot die vreemde taal, veranderd er online heel snel, heel veel. Maar je hebt geluk! Dat leren heeft Bijdrager al voor je gedaan en doet Bijdrager nog steeds. Zo bespaar je een heleboel tijd en energie.

Website bouwer gezocht

Veel voorkomende redenen om een website bouwer te zoeken zijn:
➪ Je bedrijf heeft een nieuwe huisstijl gekregen en de website past er niet meer bij.
➪ Je wil een nieuwe functie op je website, zoals een webshop of afgeschermd deel voor leden.
➪ Je klanten klagen dat informatie niet vindbaar is of dat er functies niet goed werken.

Website bouwer gezocht!

Enkele veel voorkomende redenen om een website bouwer te zoeken zijn:

– Het bedrijf heeft een nieuwe huisstijl gekregen en de website past er niet meer bij.
– Je hebt de wens voor nieuwe functies op de website, denk aan een webshop of een speciaal gedeelte met informatie voor de klant
– Je klanten klagen dat ze dingen niet kunnen vinden op de website of dat er iets niet goed werkt.

Het is heel begrijpelijk dat je opziet tegen het werk wat bij het maken van een nieuwe website komt kijken.
Misschien heb je het zelf al geprobeerd en liep je vast in het proces, of is je huidige website bouwer gestopt en zoek je iemand die een en ander over neemt.

Bijdrager luistert graag naar je verhaal.