Hoe kan je in WordPress tekst aanpassen

Niveau: Beginner

De handleiding “Hoe kan je in WordPress tekst aanpassen” gaat uit van Gutenberg. De standaard editor van WordPress sinds versie 5.0. Wil je hulp bij het wijzingen van tekst in een klassieke editor WordPress website of op een website met een pagebuilder zoals Elementor, WP bakery page builder of Beaver builder? Neem dan contact op voor support

→ Het lukt mij niet, ik wil graag iemand spreken

Hoe kan je in WordPress tekst aanpassenOm te uit te leggen hoe in WordPress tekst aanpassen werkt, eerst even kort waar je deze tekst vind.
Log in op je WordPress website.

Lees hier hoe je kan inloggen

Een standaard WordPress website heeft twee plaatsen waar de tekst wordt ingevoerd, namelijk berichten en pagina’s. Veel websites die gemaakt zijn door een webdeveloper, ook veel websites bij Bijdrager, hebben nog een 3e of 4e plaats. Waaronder Custom Post Types (CPT’s). Die CPT’s zullen we binnen de handleiding “Hoe kan je WordPress tekst aanpassen” verder niet benoemen.

Eenmaal ingelogd zie je in de linker kolom van het dashboard van je WordPress website Berichten en Pagina’s staan. Als de taal van je website Engels is staat er Posts en Pages.

Hoe open ik een bericht of pagina om hem te bewerken?

Klik op Berichten of Pagina’s. Op je scherm verschijnt nu een lijst met alle Berichten of Pagina’s die je website heeft. Het bewerken van je pagina of bericht kan op meerdere manieren.
Methode 1. Klik op de titel van de pagina van de pagina die je wilt bewerken, de pagina opent.
Methode 2. Ga met je muis over de titel van deze pagina. Onder titel verschijnt het woordje Bewerken (engels: edit). Klik hierop en de pagina opent.

Hoe wordpress tekst aanpassen

Hoe bewerk ik bestaande tekst of voeg ik nieuwe toe in mijn bericht of pagina? GutenBerg Editor

Ga met je muis naar de tekst die je wil aanpassen. Klik op de tekst. Er verschijnt een cursor (|). Je kunt nu de WordPress tekst veranderen. Update de pagina om de wijzigingen op te slaan.

wordpress tekst aanpassen cursor

Er staat al tekst op de pagina en je wilt een paragraaf toevoegen:
Ga met je muis naar de paragraaf vóór de paragraaf die je wilt invoegen, zet je cursor achter het laatste teken en druk op enter. Voila, een nieuwe paragraaf is aangemaakt.
Wil je de tekst op een nieuwe regel laten beginnen maar geen nieuwe paragraaf starten? Gebruik dan net als in Microsoft Word shift+enter.

Er staat al tekst op de pagina maar je wilt een paragraaf invoegen na een afbeelding:
Ga met je muis naar de plaats waar je de tekst wil toevoegen, beweeg je muis totdat er een + verschijnt. Deze kan in het midden of aan de zijkant van de pagina verschijnen. Gutenberg werkt met blokken. Via dit plusje kun je een paragraaf blok toevoegen. Klik op de plus en zoek het paragraaf blok. klik op het icoontje en de nieuwe paragraaf verschijnt op je pagina met de tekst: “Type / om een blok te kiezen” . Start met het typen van je tekst.

plusje in het midden
Klik op het plusje om een blok te kiezen

Er staat nog niets op de pagina.
Als je een nieuwe pagina aanmaakt is deze nog leeg. Je ziet staan: Titel toevoegen. Daar vult je de gewenste titel in. Deze wordt deel van de URL. denk dus goed over de titel na. Druk vervolgens op enter.
Je springt nu naar de eerste paragraaf waar al staat “Type / om een blok te kiezen” Begin met typen of klik hierop met je muis en type vervolgens een / teken. Je kunt nu een blok kiezen.

tekst toevoegen nieuwe pagina
Wanneer je een nieuwe pagina start moet je ook een titel toevoegen

Update de pagina om de wijzigingen op te slaan

Hoe wijzig je de opmaak van de tekstKlik met je muis op de paragraaf waar je (een deel van de) tekst wil veranderen. In de standaard WordPress omgeving verschijnt er nu een balk met een omgekeerde P (het paragraaf teken) en een aantal andere icoontjes. Selecteer net zoals je in Word zou doen, de tekst waarvan je de opmaak wilt veranderen.

  • Voor dikgedrukte tekst klik je op de B (Bold)
  • Voor cursieve tekst klik je op de I (Italic)
  • Wil je je tekst een andere kleur geven? klik op de ˅ en vervolgens op markeren. Hier kun je de tekst of de achtergrond van de tekst wijzigen. Kies hier een door je website bouwer ingestelde standaardkleur (de bolletjes), of een kleur naar keuze door op het dambordpatroon te klikken en een custom kleur te kiezen. Een hex code invoeren kan ook.
layout tekst aanpassen

Update de pagina om de wijzigingen op te slaan

Hoe wijzig je de uitlijning van de tekstGa weer naar de tekst waarvan je de uitlijning wil veranderen. Er verschijnt een balk met een omgekeerde P (het paragraaf teken) en een aantal andere icoontjes.

Om de uitlijning te veranderen klik je op het icoontje wat uit 3 streepjes bestaat. Je krijgt nu 3 opties te zien. Links uitlijnen, rechts uitlijnen en centreren. Selecteer de optie naar keuze. Update de pagina om de wijzigingen op te slaan

Uitlijnen

Hoe voeg ik een titel toeEr zijn twee manieren. Of je kan naar de methode beschreven onder hoe voeg ik nieuwe tekst toe volgen, en dan als blok in plaats van paragraaf, het blok Koptekst kiezen.

Of je neemt een al getypte zin en klikt op de omgekeerde P. Je krijgt nu een paar opties om dit paragraaf blok om te zetten in iets anders. Kies Koptekst.

kies koptekst
Klik op het paragraaf teken en kies voor koptekst om de tekst in een titel te veranderen.

Nu je een paragraaf titel hebt toegevoegd is het belangrijk om google te laten weten hoe belangrijk de titel is. De mate van belangrijkheid van een titel wordt weergegeven van H1 (heel belangrijk) tot H6 minst belangrijk. Je stelt deze H in via het teken H2.

header belangrijkheid
Geef aan hoe belangrijk deze titel is.

Elke pagina heeft maar 1 H1 titel. Meestal is dit de titel van de pagina. Gebruik deze dus niet zomaar! Het is goed om in je achterhoofd te houden dat de titels logisch verdeeld moeten zijn.
Update de pagina om de wijzigingen op te slaan

Hopelijk heeft deze handleiding “WordPress tekst aanpassen” je geholpen om de wijzigen in je website aan te brengen die je wilde doorvoeren.
Heb je meer, of andere wensen wat betreft aanpassingen aan je website? Bijdrager helpt je graag.