WordPress wil content aan AI verkopen

WordPress wil content aan AI verkopen. Wat betekent dit voor jou?

Koppen zoals deze stonden afgelopen dagen in online en offline media. De deal gaat over websites en blogs op wordpress.com en tumblr. Niet over self-hosted websites. Websites gemaakt door Bijdrager staan nooit op wordpress.com en zijn altijd self-hosted. Dit artikel is dus niet op jou van toepassing.

→ ik wil graag iemand spreken

WordPress wil content aan AI verkopenWordPress en Tumblr willen content van gebruikers verkopen aan AI-bedrijven kopt Nu.nl. Een van de grote online mainstream media platforms in Nederland.

Wat is er aan de hand.

Automattic, het bedrijf achter WordPress en Tumblr, heeft laten weten dat het gerucht dat ze in onderhandeling zijn met AI-giganten als OpenAI en Midjourney om gegevens van hun platforms te gebruiken voor AI-training bij deze bedrijven klopt.

Dit bericht volgt op een recent bericht waarbij social forum platform Reddit liet weten een deal gemaakt te hebben met Google. Die deal ging gepaard met een aanzienlijke financiële vergoeding. Reuters meld een bedrag van 60 miljoen dollar per jaar.

De data van WordPress en Tumblr is heel waardevol voor het verbeteren van AI-modellen. Automattic laat weten dat op WordPress.com en Tumblr een functie is toegevoegd waarmee je kunt aangeven dat je niet wilt dat jou data hiervoor wordt gebruikt. Helaas is deze functie niet waterdicht want er is geen wetgeving die bedrijven dan vervolgens verplicht zich er aan te houden. Een bijkomend nadeel is dat je, wanneer je dat doet, waarschijnlijk ook slechter vindbaar bent in de zoekmachines omdat je search bots ontmoedigd om de inhoud te bekijken.

Wat betekend dit voor jou data?

Wanneer je website gehost is via WordPress.com of je een blog op tumblr hebt, betekend dit dat de data van je website gebruikt kan gaan worden voor het trainen van AI modellen tenzij je de opt-out optie aanzet. Die opt-out optie hoeft echter wettelijk gezien niet gerespecteerd te worden.

De oplossing.Heb je een website via WordPress.com? Dan vind je hier de opt-out functie.

Heb je een blog via Tumblr? Dan vind je hier de opt-out functie.

Websites van Bijdrager worden NIET gehost via WordPress.com. Hier lees je waarom
Jouw informatie wordt dan ook niet verkocht. Dat wil niet zeggen dat AI de informatie op je website helemaal niet kan gebruiken. AI modellen leren ook van informatie die openbaar toegankelijk is via het internet. Dus als jou website via een zoekmachine te vinden is, kan artificial intelligence er van leren. Daar zijn veel mensen het niet mee eens. Er zijn al meerdere grote bedrijven die daarom een rechtzaak tegen AI diensten zijn begonnen. (new york times, en actors guild of america bijvoorbeeld)