Webshop met iDEAL laten maken

Webshop met iDEAL laten maken

Speel jij met het idee om een webshop met iDEAL te laten maken? In april 2024 wordt iDEAL 2.0 uitgerold. In deze blog lees je wat dit is en wat je kan verwachten

→ ik wil graag iemand spreken

Wat er aan vooraf ging


Webshop met iDEAL laten maken Ideal 2.0

iDEAL is in 2004/2005 ontstaan als initiatief van een aantal banken ( ING, Rabobank, Postbank en Abn Amro). Een jaar later, in 2006 is het ondergebracht bij Currence iDEAL B.V. en inmiddels wordt meer dan 70% van de online aankopen in Nederland met Ideal gedaan. Als je dit uitdrukt in transactieaantallen is dat rond de 3 miljoen transacties per dag (!) [bron: mollie]. Ook is het inmiddels in een aantal andere landen mogelijk om met iDEAL te betalen.

In oktober 2023 is het Nederlandse Currence iDEALB.V , net als het Luxemburgse Payconiq International overgenomen door European payment initiative (EPI). zij zeggen hierover:

EPI is verheugd te mogen bevestigen dat na de positieve conclusie van alle nodige relevante wettelijke goedkeuringsprocessen, de overnames van respectievelijk Currence iDEAL B.V. en Payconiq International S.A. door EPI voltooid zijn.

Deze stap betekent een belangrijke mijlpaal voor de strategie van EPI om een ​​uniform systeem en platform voor onmiddellijke betaling voor Europa te leveren.

bron: iDEAL.nl

Sinds 2005 is er veel veranderd in hoe we online aankopen doen en hoe we betalen. Ook wil Europa minder afhankelijk worden van Amerikaanse betaaldiensten als PayPal, Apple Pay, Google Pay en bijvoorbeeld MasterCard.

De nieuwe eigenaar van iDEAL en Payconiq wil daar op inspringen door iDEAL 2.0 uit te rollen. Met, zo als zij zelf zeggen, nieuwe betaalprocessen, services en betaalopties.

EPI heeft zelf al een service genaamd wero, een digitale portemonnee waarmee je p2p (person to person) betalingen kan doen, online aankopen kan verrichten en ook mee kan doen aan spaaracties. Voorlopig wordt die service uitgerold naar Duitsland, Frankrijk en Belgie en later ook naar Nederland. Volgens iDEALzorgen deze 4 landen voor de helft van alle online betalingen.

iDEAL 2.0Sinds de oprichting van iDEAL in 2005 is er veel veranderd in de manier waarop wij online betalingen doen. Mensen die online producten kopen vinden het steeds belangrijker dat het makkelijk gaat. Daarom vind EPI het tijd voor iDEAL 2.0.

Betaalprofiel & bezorgprofiel

Met iDEAL 2.0 kan de klant, de betaler, een profiel aanmaken waarmee de voorkeursmanier van betalen wordt aangegeven.

Ook kan de klant aangeven in het iDEAL profiel aangeven waar het product moet worden bezorgd. Zo wordt het makkelijker om je gegevens in te voeren bij een webshop en kan een klant ook een bestelling plaatsen zonder een account aan te maken.

Er zijn 3 keuzes.

  • iDEAL Checkout: Deze optie lijkt het meest op de huidige manier van betalen. Een klant de klant deelt de gegevens voor het bezorgen via de IDEAL Checkout-knop. Als de klant heeft betaald ontvangt de verkoper de gegevens om de bestelling af te ronden.
  • iDEAL QR: Hiermee kan de klant kan op een laptop of desktop direct via de bank app betalen door het scannen van een QR-code op de betaalpagina.
  • iDEAL Snel betalen: De gegevens uit het betaalprofiel worden via een cookie of user token gedeeld.

Toekomstige functies.

In de toekomst worden er meer functies toegevoegd aan iDEAL Waaronder herhaalde betalingen voor bijvoorbeeld abonnementen automatisch laten afschrijven, Buy Now Pay Later of gespreid betalen.

iDEAL 2.0 wordt in april 2024 in Nederland uitgerold en is al gebaseerd op de techniek van Payconiq.

Webshop met iDEAL laten makenWil je een webshop met iDEAL laten maken? Of bied je al iDEAL betalingen aan en wil je weten wat deze wijzigingen voor jou betekenen?

Het check-out proces op je website zal wijzigen. In plaats dat klanten, zoals nu, bij het betalen een bank kiezen en vervolgens buiten je website de betaling wordt afgerond. krijgen klanten nu een iDEAL betaalpagina te zien.

Ook wordt het voor klanten met op een webshop met iDEAL 2.0 mogelijk om een order te plaatsen zonder een account aan te maken.

Hoe iDEAL 2.0 aanbiedenHoe kan je iDEAL 2.0 aanbieden aan klanten.

Om een webshop met iDEAL 2.0 te maken heb je een contract nodig met een partner van iDEAL. Bijvoorbeeld de al eerder genoemde Mollie en Pay.com (PSP’s). De mogelijkheden en technische vereisten kunnen per PSP verschillen en zijn mede afhankelijk van het systeem van je webshop

iDEAL 2.0 is nu nog nieuw maar zal op vrij korte termijn iDEAL zoals we het nu kennen vervangen.

EPI de Europese betaalservice heeft ook aangekondigd dat iDEAL in 2025 zal worden geïntegreerd in Wero. De digitale portemonnee van het bedrijf.

Zijn er kosten verbonden aan het aanbieden van iDEAL 2.0.

Ja, net als bij iDEAL 1.0 zijn er kosten verbonden aan het gebruik van iDEAL 2.0. Bij de meeste PSP’s gaat het om een bedrag per transactie.

iDEAL 1.0 & 2.0 PrivacyVolgens de officiële berichtgeving is het een veilige en vertrouwde betaalmethode en veranderd er voorlopig niets voor de Nederlandse gebruiker.

Het is altijd goed kritisch te blijven. Wees je dus bewust van het volgende: Wanneer je binnen iDEAL 2.0 een profiel aanmaakt doe je dat bij een Europese betaalservice en deel je die gegevens mogelijk met derden.

Ook is het nog niet helemaal duidelijk in hoeverre je als klant grip hebt op wat je deelt met een website waar je wat koopt. Niet iedereen heeft mogelijk alle info nodig heeft die je in je profiel zet. Ga hier dan ook bewust mee om.

Was iDEAL 1.0 dan helemaal perfect qua privacy?

iDEAL 1.0 werkt net zo goed als een koppeling (interface) tussen de klant en de bank. dat is nodig om een betaling te kunnen verwerken. Soms heeft een bedrijf het ontvangen van betalingen uitbesteed aan ander bedrijf (Third Party). Je herkent dit doordat er een andere naam op je bankrekening staat dan waaraan je hebt betaald. Zo’n bedrijf noem je een Collecterende Payment Service Provider (CPSP). Dat bedrijf, waar jij geen zaken mee deed, heeft ook jou betaalinformatie ontvangen.

Lees je graag een kritische noot?
Iemand die hier kritisch over schrijft is Ellen Timmer. Advocaat en juridisch onderzoeker. Zij schrijft dat iDEAL 2.0 kan voorsorteren op een open finance regeling waar Europa mee bezig is. Van haar hand: “Wat gaat Nederland met ‘open finance’ doen
.

Heb je alles gelezen en wil je graag een webshop met iDEAL laten maken of heb je ondersteuning nodig met je al bestaande webshop? Bijdrager helpt je graag!