Hoe Gebruik ik een Plugin in WordPress

Niveau: Beginner

In de handleiding “hoe gebruik ik een plugin in WordPress?” gaat we er vanuit dat je Gutenberg gebruikt. De standaard editor vanaf WordPress 5.0.

→ Het lukt mij niet, ik wil graag iemand spreken

Hoe gebruik ik een plugin in WordPressGa naar de WordPress login pagina. Log in op het beheerdersgedeelte van je WordPress-site. Lees hier hoe je dat doet

Klik, wanneer je in het beheerdersgedeelte bent, ook wel je het WordPress dashboard genoemd, op de knop ‘Plugins’ in het linkermenu (Met het icoontje van een stekker).

Screenshot 2024 02 13 at 12.01.28

Dit brengt je naar de plugin-pagina, waar je een overzicht krijgt van alle geïnstalleerde plugins op je website.

plugin overzicht

Klik nu op de knop ‘Nieuwe toevoegen’ bovenaan het scherm.

Een nieuw scherm opent waar je de alle plugins vindt die je vanuit de WordPress omgeving kunt installeren.

hoe gebruik ik een plugin in wordpress

Type de naam van de plugin die je wilt gebruiken in in het zoekvak en druk op enter. Als je de naam van de plugin niet precies weet, kun je ook op trefwoorden zoeken. Dat werkt alleen niet zo nauwkeurig. Druk vervolgens op enter en je ziet de plugins die aan je zoekopdracht voldoen.

Klik op de knop ‘Nu Installeren’ bij de plugin die je wilt gebruiken, of op ‘meer details’ als je eerst meer informatie over de plugin wilt weten. Wanneer je op nu installeren klikt zal WordPress de plugin automatisch downloaden en installeren. Dit kan enkele seconden tot enkele minuten duren, afhankelijk van de grootte van de plugin en de snelheid van je internetverbinding.

Om de plugin te activeren klik je, nadat de plugin is geïnstalleerd, op de knop ‘Activeren’. Wanneer de plugin is geactiveerd, kun je bij de instellingen van de plugin eventueel aanpassingen maken

Hoe je de functies van de plugin gebruikt ligt aan het type plugin en de functies die deze bied. Soms verschijnt er een extra functie in je website, Een andere plugin zal te vinden zijn als block in je editor. Wanneer je vragen hebt over een specifieke plugin kan je op de support pagina van deze plugin kijken of een support verzoek naar Bijdrager sturen.

Heb je een plugin die niet in de WordPress lijst met plugins staat? Je kunt ook een ‘plugin uploaden’ boven aan de pagina. Houd er rekening mee dat je je plugin dan als .zip bestand moet uploaden.

In versie WordPress 6.4.3 krijgen MAC gebruikers een error te zien wanneer ze een standaard .zip bestand willen uploaden. Volg dan de stappen uit deze blogpost.