Hoe WordPress link toevoegen

WordPress Handleiding – Hoe WordPress link toevoegen

Niveau: Beginner
De handleiding “Hoe kan je in WordPress een link toevoegen?” Is op Gutenberg gebaseerd. Dit is sinds WordPress 5.0 de standaard editor. Wil je hulp bij het wijzingen van een link in een WordPress website die nog gebruik maakt van de klassieke editor, een custom thema heeft of voorzien is van een page-builder als Beaver Builder, Elementor of WP bakery? Neem dan contact op voor support .
→ ik wil graag iemand spreken

Handleiding Hoe WordPress Link toevoegenIn deze tutorial word stap voor stap uitgelegd hoe in WordPress link toevoegen of wijzigen werkt.

 1. Log in via de speciale url. [lees hier hoe je inlogt bij je WordPress website]
  Klik in de linker kolom op pagina’s (eng: pages), er verschijnt een scherm met alle pagina’s van je website.
 2. Zoek de pagina waar je een link wil toevoegen. [lees hier hoe je in WordPress tekst aanpast]
  Bewerken starten kan op meerdere manieren maar dit is de makkelijkste:
  Ga met je muis over de titel van de pagina waar je de bewerking wilt uitvoeren. Onder de titel verschijnt het woordje bewerken (eng: edit). Wanneer je hierop klikt opent de pagina.
 3. Klik met je muis op de plaats waar je de link wilt toevoegen.
 4. Type de naam van de link zoals deze op de site komt te staan. Dus zonder www. en .nl.
 5. Selecteer dat woord en klik op het link icoontje. Een woord van een bestaande zin selecteren en vervolgens het link icoontje aanklikken kan natuurlijk ook.
link
Link icoontje

Vervolgens doorloop je de volgende stappen:

 1. Er verschijnt een invulvak met zoek of type url.
 2. Verwijst je link naar een pagina binnen je website? Begin dan met het intypen van de pagina titel. de opties verschijnen in beeld zodat je de pagina kunt koppelen.
 3. Verwijst de link naar een pagina buiten je website? Kopieer dan de complete URL van de link in het invulvak. Wil je naar deze site verwijzen dan zou dat https://bijdrager.nl zijn.
 4. Verwijst de link naar een ander gedeelte van dezelfde pagina? Lees dan eerst verder en volg vervolgens de instructies onder [wordpress link toevoegen op dezelfde pagina]
 5. Vervolgens klik je op [enter] of het gebogen pijltje.
 6. klik nu op update rechts bovenin de pagina. Je link is toegevoegd!

De link heeft nu een andere kleur of is onderstreept. Dit is afhankelijk van de instellingen van je website. Het is aanbevolen om nog de volgende stappen uit te voeren.

 1. Klik op de zojuist aangemaakte link. Er staat nu een streep door je link icoontje en het venster eronder laat de link zien + een potloodje.
 2. Klik op het potloodje. In het venster staat nu >geavanceerd.
 3. Klik op geavanceerd. er verschijnen een aantal opties. Welke je ziet is afhankelijk van je thema. Hieronder zie je een aantal mogelijke opties en wat ze betekenen

WordPress link toevoegen – de opties


WordPress Link toevoegen opties

Bij WordPress link toevoegen heb je nog een aantal extra opties. Deze opties kunnen je helpen de bezoekers ervaring en de vindbaarheid van je website te verbeteren. Volg onderstaande instructies stap voor stap.

 1. Open in new tab. Hiermee zorg je ervoor dat, wanneer er op een link geklikt word, deze niet opent over je huidige pagina heen, maar dat er een nieuw tabblad wordt geopend in de browser. Voor een externe link is het aan te raden deze aan te vinken.
 2. Set to nofollow. Je bezoeker en jij zullen geen verschil zien aan de link. Het is vooral voor zoekmachines een waarde die voor SEO wordt gebruikt. We gaan er hier niet in detail op in, maar in het algemeen kun je zeggen: link je naar een pagina binnen je website of link je naar een website met goede kwaliteit content waar de bezoeker van je website echt iets kan leren? Vink dit vakje dan niet aan. In de beste situatie heb je een combinatie van dofollow en nofollow links.
 3. Set to sponsored. Wordt je betaald om deze link te plaatsen of is je link een advertentie? klik dit vakje dan aan.
 4. Set to about. wanneer je optie hebt maak je waarschijnlijke gebruik van een SEO plugin of methode. Wanneer je deze aanklikt wordt de link gekoppeld aan het About schema. Dit vertelt zoekmachines dat deze link het belangrijkste onderwerp van de pagina bevat.
 5. Set to mention. Deze lijkt op de vorige optie. Wanneer je dit aanklikt vertel je een zoekmachine dat de link gerelateerd is aan het hoofdonderwerp.

Vergeet niet om je wijzigingen op te slaan via Update.
Ben je helemaal klaar? controleer dan of de links werken.

WordPress link toevoegen op dezelfde paginaNiveau: Intermediate

Om een link toe te voegen die springt naar een ander deel van de zelfde pagina moeten we een paar extra stappen zetten.

Ga naar het gedeelte van de pagina waar je link naartoe moet verwijzen. Zoek hier een koptekst of paragraaf waar we de link “aan gaan plakken”. Dat doen we door middel van een zogenaamd HTML Anker.

Wat is een HTML Anker?

Een HTML anker is een eigenschap (id) van een tekst en geeft de mogelijkheid om er naar te linken. Een voorbeeld van een HTML anker ziet er zo uit.

<h3 class="example" id="samepage">titelnaam</h3>

In het voorbeeld heeft een titel met niveau H3, id samepage meegekregen.
Let op, deze id’s zijn hoofdletter gevoelig.

Hoe ziet een HTML link er uit?

In HTML ziet een eenvoudige link er zo uit:

<a href="https://voorbeeld.nl">linknaam</a>

Op deze manier geef je aan waar de link (a) naaroe moet verwijzen. In dit geval naar https://voorbeeld.nl

Maar wat nu als je de link naar het deel van de pagina wilt laten verwijzen uit het vorige voorbeeld? Dan ziet je link er zo uit.

<a href="#samepage">linknaam</a>

De link blijft nu op dezelfde pagina en springt naar het gedeelte waar het HTML anker zich bevind.

We moeten dus 2 dingen doen.

 1. Een anker aanbrengen bij de titel waar onze link naar moet verwijzen
 2. De link zo aanpassen dat deze naar de titel verwijst.

1. Een HTML anker aanbrengen.

Sommige thema’s hebben een ingebouwde optie om een HTML anker toe te voegen. Om te kijken of jou thema deze optie bevat klik je, nadat je op de titel hebt geklikt, in de rechter kolom op geavanceerd. Je ziet dan de optie HTML anker. Heeft jou thema dit niet, volg dan de volgende stappen.

Klik op de titel die je een anker wilt geven. Er verschijnt een balk met opties. Klik op de 3 verticale puntjes (rechterkant van de balk)

HTML anker aanbrengen wordpress

Er verschijnt een hele lijst opties. Afhankelijk van de instellingen van je thema en wordpress versie kunnen deze opties wat verschillen. Kies als HTML bewerken. Wanneer de lijst met opties lang is, kan het zijn dat je moet scrollen om deze optie te zien. Hij staat namelijk bijna helemaal onderaan.

Je ziet nu dit:

HTML anker html

Om het anker toe te voegen type je tussen class=”…” en het > teken je id. In ons demotitel voorbeeld ziet het er dan als volgt uit:

<h2 class="wp-block-heading" id="samepage">demotitel</h2>

Sla je wijzigingen op en klik op visueel bewerken om je titel weer te zien zoals je begon.

2. Een link naar je HTML anker aanbrengen.

Volg alle stappen voor het aanbrengen van je link. Maar inplaats dat je een pagina binnen je website opzoekt, of de complete URL intypt zodat de link naar een externe pagina verwijst, type je #samepage [ verander dit in de door jou opgegeven ankertekst.] Sla je wijzigingen op via update rechts bovenin de pagina.

Hopelijk het de Handleiding WordPress link toevoegen je geholpen. Heb je hulp nodig of heb je vragen? Neem dan contact op.

Terug naar alle handleidingen

Plaats een reactie